dissabte, 2 de maig del 2015

Pobresa energètica.

La pobresa energètica és la incapacitat d'obtenir una quantitat mínima d’energia per a les necessitats bàsiques, sobretot per mantenir l’habitatge en unes condicions de climatització adequades per a la salut (18 a 21 ºC a l'hivern i 25 ºC a l'estiu, segons els criteris de l'Organització Mundial de la Salut).
Normalment els factors fonamentals per aquesta precarietat energètica són:
• Baixos ingressos de la llar.
• Preus elevats de l’energia.
Però hi ha un tercer i molt important perquè condiciona els altres factors:
• Qualitat insuficient de l’habitatge, és a dir que l’edifici no compleix mínimament els requisits d’aïllament i per tant resulta més difícil de mantenir a una temperatura adequada.
Les conseqüències en el benestar són temperatures de l'habitatge inadequades, incidències sobre la salut física i mental (incloent-hi mortalitat prematura, sobretot entre la gent gran per hipotèrmia), endeutament i la consegüent desconnexió del subministrament, i també hi ha una degradació dels edificis, malbaratament d’energia i emissions de gassos (CO2) innecessaris.
Proposem una política municipal que te cura de la gent vulnerable mitjançant un servei d’anàlisi de l’estat de les vivendes amb termografia per identificar els punts dèbils per poder assessorar i subvencionar les obres de remodelació (aïllament de parets, canvis de finestres/vidres, o simplement la instal·lació de cortinatges) per reduir les necessitats energètiques. En lloc de cobrir les necessitats immediates, és una manera d'assegurar que les despeses es reduïxen per sempre.
Una política molt sostenible i que beneficiï a tothom. Que, a més a més, és conforme amb l’esperit i la lletra de la legislació europea-

Article 47 preambul DIRECTIVA 2009/73/CE 13 de julio de 2009.
Deben reforzarse las obligaciones de servicio público y las consiguientes normas mínimas comunes para asegurarse de que todos los consumidores, en particular los vulnerables, puedan beneficiarse … de precios justos.
Cap. II: Article 3.4
Los Estados miembros adoptarán las medidas adecuadas,tales como los planes nacionales de acción en materia de energía o las prestaciones en el marco de regímenes de seguridad social para garantizar el necesario suministro de gas a los clientes vulnerables o el apoyo a mejoras de la eficiencia energética, con el fin de atajar la pobreza energética donde se haya constatado, también en el contexto más amplio de la pobreza en general.
Cap. II: Article 3.7.
Los Estados miembros aplicarán las medidas oportunas para alcanzar los objetivos de cohesión económica y social,protección del medio ambiente –que podrán incluir medios para combatir el cambio climático–, y seguridad del suministro.
Per una política a favor de la gent, i el planeta. Justícia social i medi ambient.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada