dijous, 28 de gener del 2016

MOCIÓ CONTRA LA UTILITZACIÓ DEL GLIFOSAT


MOCIÓ CONTRA LA UTILITZACIÓ DEL GLIFOSAT PRESENTADA PEL GRUP MUNICIPAL COMÚ DE TÀRREGA
Molts municipis fan servir herbicides de acció ràpida per eliminar herbes adventícies (denominades “malesherbes”) de cara a la prevenció d'incendis forestals i neteja de jardins i parcs.  Però l'ús d'herbicides químics pot plantejar riscos molt seriosos. Diferents estudis demostren que el Glifosat té efectes molt tòxics sobre la salut i el medi ambient.
El glifosat, un herbicida total no selectiu que s'empra per matar herbes i arbustos, s'infiltra al sòl, és molt soluble en l'aigua, i persistent en el sòl. Contamina els aqüífers, és tòxic per a la fauna aquàtica, els animals domèstics o el bestiar, i s'escampa sense control per el subsòl.
El glifosat ha estat decretat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a potencialment cancerigen per als humans. Existeixen estudis científics que relacionen l'ús del glifosat amb afeccions i malalties. Entre els efectes adversos s'han descrit: Toxicitat subaguda i crònica, danys genètics, trastorns reproductius, augment de la freqüència de anomalies espermàtiques, i carcinogènesi.
A més, cada preparat herbicida que conté glifosat ve acompanyat de altres substàncies que multipliquen la seva toxicitat. Entre aquests ingredients estan al N-nitrós que com altres compostos nitrogenats, són cancerígens, i el formaldehid, un altre carcinogen conegut que es forma durant la descomposició del glifosat.
El Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) van destacar que sempre ha de prevaldre el principi de “precaució” amb els herbicides que puguin tenir components cancerígens i que els legisladors no ho regulen pels interessos de les multinacionals.
A més, han indicat que els més afectats pel glifosat poden ser els treballadors de Parcs i Jardins, els nens, les embarassades i les persones amb malalties.
A més d’això, està contaminant greument les aigües de Catalunya, que en molts freàtics tenen concentracions mitjanes de glifosat al llarg de l’any superiors a 0’1 μg.l-1, valor màxim admès per la normativa europea (Directiva 2006/118/EC).
I no menys important és la mort massiva d’abelles arreu del món que està comportant l’ús d’aquets herbicida, un gran i perillosíssim risc potencial de desastre ecològic a gran escala.
Per les raons exposades, el grup municipal COMÚ DE TÀRREGA demana a al Ple de l’Ajuntament de TÀRREGA l’adopció dels següents:
ACORDS:
  1. Demanar assessorament tècnic i recursos econòmics als organismes competents perquè se substitueixi la utilització del glifosat per mètodes no contaminants, que no danyin a la salut ni el medi ambient, incloent mètodes mecànics i tèrmics que ja s'apliquen en la majoria dels països de la Unió Europea i amb major potencial de generació d'ocupació. Incloent-hi el pasturatge com a alternativa ecològica més adequada i respectuosa amb la salut de les persones i del medi ambient.

  1. Impulsar l’eliminació progressiva de l’ús del glifosat en els diferents serveis que presta l’ajuntament de TÀRREGA de forma directa, i incloure en les noves contractacions, com a condició,la introducció de mètodes sostenibles i alternatius al glifosat.

  1. Promoure els treballs necessaris per a la transició cap a una jardineria gestionada públicament amb criteris de qualitat i sostenibilitat, evitant l’ús de productes químics, les podes excessives, l’ús d’espècies no adaptades al medi, l’excés en el consum d’aigua (sobretot en gespes).


  1. Comunicar els presents acords a tots i totes els/les treballadors/es de l’Ajuntament, de els seus OOAA, a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), a l' Associació de Municipis de Catalunya (AMC), i als col·lectius Som lo que sembrem, Associació Salut i Agroecologia (ASIA, Ecologistes en Acció), Col·lectiu Males Herbes, al Centre d' Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) i a l' Associació de Persones afectades per Productes Químics i Radiacions Ambientals (APQUIRA).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada