dilluns, 8 de febrer del 2016

LA VERITAT ES QUE AQUESTA EUROPA FA MOLTA, MOLTA PUDOR...

Europa és una gran mentida. És una mentida tràgica, no solament per la situació dels refugiats, sinó per la mateixa evolució d’ aquella idea atractiva i engrescadora que vam tenir en un principi, i que feia referència a una Europa del drets humans , de la llibertat, del progrés i de la ciutadania.

Europa s ‘està despullant i li estem veien les pilotes. Ja no hi ha motiu per dissimular el gran mercat en què s ‘ha convertit a costa de tots i de tot. Ja no hi ha circulació lliure, però sobretot , ja no hi ha generositat, ni falta que fa. Ara , al refugiats se’ls requisaran els bens com es feia amb el jueus en èpoques de Hitler i se’ls expulsarà com a apestats.

Europa sempre ha sigut una continent cruel on ens hem matat entre nosaltres a cor que vols i , si calia, es matava fora qui convingués i als foranis que havien arribat també se’ls matava, si molestaven gaire. Aquesta seva condició històrica de gran botxina està sortint a la llum com a conseqüència dels egoismes nacionals i les desavinences de massa socis, i tots ells massa gasius i xenòfobs.
Diu Gracia Montero que es un nou eclipsi de la pietat, però no ho és com a novetat o com una simple conjuntura, sinó com a reedició de a condició mateixa d ‘Europa, d ‘aquesta Europa que hem construït al servei d’una economia especulativa sense escrúpols, d’aquesta Europa governada per un reconegut defraudador de Luxemburg , un de tants paradisos fiscals protegits pels que la governen.

L’ arrel d’ aquesta Europa rau en aquests paradisos, en els bancs fraudulents, en els fons d inversió, en els valors borsaris...

L’ Europa dels mercaders sense sentiments, vet aquí...

No hi ha sobirania cívica i, per tant, no hi ha cap possibilitat de responsabilitat humana. Estem en el paradís de la llibertat, de la llibertat per ser injustos, no per fer justícia.

I no sembla que hi hagi lloc per a l ‘esperança amb aquest espectacle grotesc de la insolidaritat brutal i radical que estem establint. Les nostres arrels es fan evidents i tornen a imposar-se. En front de la unió per aconseguir quelcom més just , més pacífic i més solidari, renaixen les arrels que ens han bastit a costa de l ‘enfrontament entre nacions per un tros de terreny o d’ hegemonia o poder.

Les retallades, el rescat bancari i financer, la caiguda dels estats del benestar, el tractat que s ‘està negociant d ‘amagatotis amb EEUU de lliure comerç, el tracte que Grècia ha rebut...Tots ja han estat signes evidents que les coses estan anant pel camí que han decidit els rics i els negociants i les grans fortunes i els poderosos. I qui està destinat a pringar som tots els altres.

Ara , amb això dels refugiats, ja no es pot caure més baix. Totes les simulacions han caigut, i el teló de la pitjor obra de teatre ha estat aixecat. I l ‘obra es diu “ L’ etern retorn”.


La realitat és que aquesta Europa fa molta, molta pudor...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada