dilluns, 14 de març del 2016

Proposta de millora de la fossa comuna de la guerra civil de Tàrrega

En el marc d’una jornada dedicada a la memòria de Manuel de Pedrolo, vam visitar el cementiri de Cervera on em va impressionar la tomba col·lectiva que l ‘Ajuntament de la ciutat hi havia instaurat amb tota la dignitat i respecte per als morts de la Guerra Civil que hi havia enterrats
Es una explanada de mots metres molt ben arreglada amb gespa i tot, emmarcada per un monument dedicat a la memòria dels desapareguts i amb una fitxa metàl·lica per a cada persona enterrada , normalment soldats republicans que van morir a l ‘hospital de sang que hi hagué a la ciutat durant la guerra, a l’abats de tots els visitants.
En aquestes fitxes personalitzades hom hi pot trobar les dades personals dels soldats enterrats a més del lloc de naixement, edat, divisió o brigada a que pertanyien i circumstàncies de la seva mort. I així fins a 250 enterrats a la fossa comuna de Cervera.
Més endavant, en visitar per internet el mapa de les fosses de la Guerra Civil que hi ha catalogades a Catalunya, vaig trobar que al nostre municipi n’hi ha una de segura al cementiri de la ciutat i una altra probable al Talladell. A Catalunya hi ha 370 fosses, de les quals 154 confirmades i 216 probables.
A la de Tàrrega hi ha un panell metàl·lic únic que s’ hi va instal·lar al novembre del 2006 amb la següent inscripció:
La ciutat de Tàrrega en memòria de les víctimes e la guerra civil ( 1936-1939) enterrades en aquesta fossa comuna. Que el record del seu sacrifici serveixi d’exemple ales noves generacions perquè construeixin una societat lliure, solidària i en pau. Tàrrega, novembre 2006””.
No obstant això, sembla ser que es conserven, com a mínim, els noms de tots o alguns dels soldats enterrats a Tàrrega, segons consta al Mapa de fosses de la guerra civil que diu textualment:
En aquesta fossa sembla ser que s'hi inhumaren les víctimes dels bombardeigs a la ciutat els dies 2 i 5 d'abril, 30 de novembre i 21, 27 i 31 de desembre de l'any 1938, així com els soldats que moriren a l'hospital situat fora de la població, en una masia anomenada "Mas Colom" o "Mas d'en Colom". La documentació custodiada al Centre d'Història Contemporània de Catalunya confirma aquestes dades amb el llistat conservat de noms dels soldats que van morir al "Mas Colom" entre l'1 d'abril de 1938 i el 22 de gener de 1939, un total de 32 soldats, els difunts del mes de gener ja tots pertanyents a l'exèrcit rebel.
És a dir, que es conserven els noms dels soldats enterrats i potser algun altre que no era soldat però que va trobar la mort als bombardejos de la ciutat.
Una altra cosa és la fossa del Talladell que apareix com a “ probable” i que sembla que no està localitzada, així, al menys em consta en haver visitat el citat cementiri i no haver descobert cap mena de senyal que ho indiqués.
Bé, fins aquí els fets que he pogut esbrinar i que em porten a la reflexió que si de veritat sabem el nom i algunes dades d’almenys alguns dels soldats que hi ha enterrats a la fossa de Tàrrega, seria una acte de dignitat i respecte cap a les persones que, com a mínim, féssim completar la placa commemorativa que hi ha ara amb una altra amb els noms i totes les dades dels pobres que van trobar la mort a les nostres terres. Jo crec que és el mínim que podem fer per ells. No es tracta de desenterrar-los ni res, sinó de dignificar la seva memòria. Crec que tothom té dret a una tomba i a una placa que l’ identifiqui per al record dels seus i de tots .


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada