dimecres, 23 de novembre del 2016

MOCIÓ DEL GRUP COMU DE TÀRREGA DE L’AJUNTAMENT DE TÀRREGA: AMIANT ZERO A LA CIUTAT



L’amiant és una fibra natural que, per les seves característiques tecnològiques excepcionals, s’ha utilitzat en múltiples aplicacions d’àmbits tan diversos com en construcció, indústria i productes de gran consum. Cal destacar que es tractava d’un material que aportava moltes prestacions a un preu molt assequible. Quan parlem de fibres d’amiant estem designant un conjunt de milers de fibretes elementals sòlidament unides en forma de feixos o agregats de fibres de diferents longituds i diàmetres. D’un feix d’un mil·límetre de diàmetre d’amiant en poder sortir unes 50.000 fibres respirables. Per la petita dimensió i la seva forma, romanen en l’aire com núvols invisibles durant llargs períodes de temps, i poden ser transportades per corrents d’aire fins a distàncies considerables.

L’any 2001, l’amiant va ser prohibit (ús, comercialització i distribució) a Espanya quan es va demostrar que es tractava d’un material amb efectes cancerígens, però entre els anys 30 i el 2001 milions de tones d’amiant van ser utilitzades a tot l’Estat.

L’ús de l’amiant es va estendre per molts sectors però principalment en el sector de la construcció. Dins d’aquest sector, l’amiant-ciment = fibrociment, en forma de plaques planes i ondulades per cobertes i partes pluvials, dipòsits i canalitzacions i baixants d’aigua, sortides de fum, aeroconductors d’aire, jardineres, etc. Cal identificar on hi ha instal·lacions amb amiant i avaluar el seu estat de degradació, per determinar el grau d’urgència de la seva retirada donat el possible risc de dispersió de fibres d’amiant a l’entorn immediat. Cal recordar que qualsevol intervenció sobre l’amiant en els nostres edificis o instal·lacions públiques o privades, és una activitat reservada a persones i empreses: empresaris/es, treballador/es socialment responsables i tècnicament solvents.

D’altra banda, el risc provocat per l’amiant no és únicament una qüestió mediambiental, també ha generat un problema de salut laboral pels treballadors que van intervenir en processos industrials on s’utilitzava amiant i que van patir una exposició activa i inadvertida amb greus riscos de malalties professionals. Les estadístiques de l’OMS estimen que cada any es registren, solament a l’UE, entre 20.000 i 30.000 nous diagnòstics de malalties relacionades amb l’amiant i que més de 300.000 persones (40.000 a Espanya) moriran de mesotelioma pleural d’aquí al 2030.

L’any 2003 l’UE va recomanar als països membres la creació de fons de compensació que evitessin els processos judicials que aquesta problemàtica comporta i que els recursos d’aquest fons haurien de provenir de les empreses implicades a cada Estat.

Al municipi de ­­­­­­­­­­­­­­­­­­Tàrrega  l’amiant hi és present en tot tipus de construccions, com en la resta d’Europa.És per això que el grup municipal COMU DE TÀRREGA  proposem al Ple l’adopció dels següents acords:

Primer.- Que l’Ajuntament de Tàrrega s’adhereixi a la iniciativa “Amianto Cero en Europa”.

Segon.- Posar en marxa un pla d’acció per identificar i retirar l’amiant que pugui estar instal·lat als edificis públics municipals.

Tercer.- Elaborar un cens d’instal·lacions d’amiant a la ciutat.

Quart.- Instar la regidoria de “Joventut, Polítiques d’ Igualtat, Sanitat, Gent Gran i Immigració” a promoure un debat sobre aquest tema, i estendre el coneixement d’aquesta problemàtica tant a nivell general com en els serveis sanitaris de la ciutat.

Cinquè.- Fer una campanya d’informació i sensibilització sobre els riscos de l’amiant, especialment adreçada a les comunitats, indústries i propietats particulars on es detectin instal·lacions que continguin aquest material, instant-los a procedir quan sigui possible a la seva eliminació i substitució per altres materials més innocus.

Sisè.- Donar suport a les demandes dels col·lectius de treballadors que han patit l’exposició activa a l’amiant en les seves reivindicacions i, en especial, a la creació d’un Fons de compensació i suport a les persones afectades, tal com ja succeeix a França, Holanda, Bèlgica i Itàlia.


Setè.- Comunicar aquests acords a totes les institucions públiques pertinents en matèria de salut pública, medi ambient i seguretat laboral de la Generalitat de Catalunya, de l’Estat i de la Unió Europea, a la FMC i l’ACM i als representants locals dels col·lectius afectats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada