dimecres, 17 d’octubre del 2018


La recollida dels residus urbans de Tàrrega

En el Ple Municipal del dia 27/09/18, el Comú de Tàrrega, juntament amb la CUP, vam presentar la “Moció per impulsar la recollida selectiva porta a porta al municipi de Tàrrega”. Aquesta moció comença amb el següent paràgraf:

“La gestió dels residus és un dels reptes ambientals més complexos que afronta qualsevol societat. La Unió Europea s’ha fixat com a objectiu capgirar les proporcions entre la recollida selectiva i el tractament final, i passar de les proporcions actuals del 30% de selectiva i 70% de tractament final, al 70% de selectiva i 30% de tractament final, posant-se com a fites reciclar el 50% de la brossa l’any 2020, i el 70% l’any 2030”.

Actualment, la nostra ciutat està en el vagó de cua de les ciutats de les nostres contrades pel que fa a la recollida selectiva, que no arriba al 33%. Així doncs, el 67% de l’escombraria de la nostra ciutat és no reciclada (rebuig), que cal portar a l’abocador. Rebuig que comporta penalitzacions i que cal pagar. I aquestes escombraries augmenten i augmentaran en el futur de forma exponencial. A més, cal tenir en compte que l’abocador de la cuitat té una capacitat limitada i l’abocament desmesurat de tones de rebuig ens portarà a haver de trobar un nou abocador, amb el conseqüent desgast mediambiental del nostre entorn. I no hem d’ oblidar el cost econòmic que tot plegat significarà i que haurem de pagar entre tots.

Queda clar que el sistema actual de recollida d’escombraries de la nostra ciutat no funciona. I aquí està la qüestió. Cal trobar la forma de millorar els resultats obtinguts fins el dia d’avui.

El primer cas és la conscienciació de la necessitat d’un canvi de totes les persones que es dediquen a governar la ciutat. I aquest era el motiu de la nostra moció. Posar damunt la taula el problema i buscar solucions conjuntament.

Som conscients que tos els sistemes tenen els seus  pros i  contres. Per això, cal escoltar els tècnics en la matèria, i finalment caldrà proposar un sistema per implantar-lo a la ciutat. Nosaltres vam proposar el sistema porta a porta, pels resultats positius quant a percentatges de recollida selectiva  aconseguits en moltes de les ciutats on s’ha implantat.

Amb tot, cal tenir molt clar que sigui quin sigui el sistema de recollida que finalment s’acordi implantar, només podrà reeixir si la ciutadania se’l fa seu i es consciencia de la importància de dur a terme una recollida selectiva i curosa, que sense cap mena de dubte ha de començar a casa de cadascú de nosaltres.

Per molt que es treballi i es multipliquin els recursos, per molt que s’incrementi la vigilància i se sancionin  aquelles persones que incompleixin reiteradament amb les normatives vigents al respecte, només tindrem èxit si la ciutadania  es fa seu el problema i comprèn la necessitat de reciclar les nostres escombraries el més acuradament possible.

I hem de tenir molt clar i sense cap mena de dubte, que no podem perdre aquesta aposta ciutadana. Pel bé de la ciutat. Pel bé del nostre entorn. Pel bé del planeta on vivim.

GRUP MUNICIPAL DEL COMÚ DE TÀRREGA 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada