dissabte, 28 de maig del 2016

DESPESES ELECTORALS: QUI MENYS GASTA, MÉS GUANYA



Parlant amb un amic, estava molt enfadat pel cost de les campanyes electorals, i de com de nou les circumstàncies ens aboquen a una nova campanya que potser ens costarà uns 140 milions. Em deia ell que això és un abús dels “ polítics”, i arribava a la conclusió que “ tots són iguals”, la qual cosa a mi m’ encén, en considerar  que aquesta mena de raonaments acrítics  són els que convenen als poderosos, en el sentit que , si no hi ha ciutadans conscients políticament, tampoc perillaran els seus abundants privilegis.
Li deia que  segurament alguns li devien inspirar més confiança que els altres, i que no tots gasten per un igual en les campanyes. I que hauria d’informar-se més i millor, i detectar els que han apostat de ja fa temps per unes polítiques de despeses austeres en campanya i fora de campanya.
Jo a les darreres municipals, ja vaig denunciar el que em semblaven unes despeses desmesurades de la major part dels grups municipals que ens vam presentar a Tàrrega i així ho vaig fer palès en alguns debats i escrits, no sé si amb gaire èxit.
Però, com que no desespero i la meva moral es sempre positiva, torno a creure que aquest aspecte de l’acció dels partits pot ser un element molt substancial a l’hora de decidir el vot de a nostra ciutadania. Per tant, i de cara a una millor informació, passo a referir les despeses declarades dels diferents grups en les últimes eleccions a Catalunya i a Espanya.
Úlltimes autonòmiques catalanes
Junts pel sí ( CDC- ERC): 3,7 milions; PP: 2.5 milions; PSC: 1,6 milions; Ciutadans: 900.000; Unió: 800.000; Catalunya sí que es pot (CSQP): 450.000; CUP: 400.000. Dels quals, en els casos de CSQP i de CUP provinents de microcèdits dels afiliats i recursos propis. La resta, provinents de recursos de l’ Estat i crèdits bancaris.
Últimes generals espanyoles
PP: 12 milions; PSOE: 9 milions; Ciudadanos: 4 milions; Podemos junt amb totes les confluències: 3,6 milions; IU: 2,5 milions. Dels quals,  solament en el cas de Podemos i confluències no vam recórrer a crèdits bancaris.
És possible que en aquesta nova ocasió del mes que ve, les despeses es redueixin una mica, però no pas gaire. Han fet tota mena de reunions per acordar una reducció de despesa electoral però no s’ han posat d’acord. I em consta que han estat els partits grans  els qui han posat  pegues en , per exemple, enviar un sol “ mailing” ( informació a les cases de la gent) amb totes les paperetes.
En fi, es veu que qui té la paella pel mànec i tots els avantatges econòmics es resisteix a deixar-los anar ni que sigui una mica. No obstant, començo a creure que ja està arribant el dia que tota aquesta despesa exagerada i irracional comença  ja a ser perjudicial per a aquells que encara estan convençuts de les bondats del bombardeig propagandístic.

Només cal tenir en compte un fenomen ben significatiu: a les últimes eleccions generals, En Comú Podem  vam guanyar  a Catalunya , sense “ mailing”  a les cases i amb el  pressupost més baix dels grups que ens presentàvem.

Joan Fornsubirà
Regidor Comú de Tàrrega

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada