diumenge, 19 de juny del 2016

QUÈ ÉS I ON S’EMMARCA “ EN COMÚ PODEM”

“En Comú Podem” és la confluència política catalana de multitud de grups, partits,  moviments i persones que hem reaccionat contra les retallades de drets dels ciutadans i augment dels privilegis dels poderosos, fenòmens predominants en la nostra societat. Hi ha a “En Comú Podem”, partits organitzats, grups municipals independents als governs o a l’oposició, moviments socials i de resistència, i individus de tota mena  amb el denominador comú de voler aturar l’abús dels rics i canviar les tendències socials i polítiques en favor de la gent.
Però, “En Comú Podem” no estem sols ni actuem de forma aïllada. En aquesta tempesta reaccionària que es va iniciar al món a partir dels anys 80, en què s’han anat imposant els interessos del poderosos a costa dels drets dels treballadors i de la gent senzilla, s’han organitzat arreu grans i poderosos moviments de resistència popular. Efectivament, des de partits que han arribat als governs de Portugal o Grècia, fins a confluències de tota mena que ens presentem a les eleccions espanyoles amb molt bones perspectives, passant pels grups d’esquerres  i ecologistes al parlament europeu i als parlaments de molts països. I també conglomerats de resistència  per exemple en oposició a la reforma laborals socialista a França.
Els tentacles de les grans corporacions armamentistes, energètiques, bancàries i financeres internacionals estan actuant de forma ininterrompuda per anar reduint al seu domini tot allò que els  és aliè o contrari. Els interessos geopolítics i econòmics han arrasat la major part dels països de l’ Orient Mitjà que han passat d’una certa estabilitat en dècades anteriors a ser un escenari de milers i milers de morts innocents i a diari per causes atribuïbles en gran part a l’acció occidental. El domini de tota Amèrica ja fa fins i tot segles que dura, si ha convingut amb implantació de nombroses dictadures propiciades pels EEUU i on, esporàdicament, alguns països s’escapen com poden de les urpes americanes i intenten iniciar i desenvolupar les seves pròpies polítiques autònomes i  populars. 
La novetat és que ara toca sotmetre Europa. Efectivament, en aquest continent , ens estàvem escapolint de manera graciosa del domini dels senyors de la guerra i de la fam, amb allò que vam iniciar als anys 60 i que anomenem “ estat social del benestar” i que ha consistit en procurar que tothom pugui tenir els mínims necessaris per viure de manera digna, amb sobretot uns serveis socials en sanitat, educació jubilacions, dependència i atur.
Le “ revolució” conservadora ens ha arribat doncs, i aprofitant la gran crisi financera ocasionada pel descontrol del mateix sistema, com que s’ havia de reconstruir allò que ells mateixos havien destruït, el resultat està essent i serà, si no ho evitem, un desmantellament total de les nostres societats de característiques socials, i la implantació d’allò que els americans consideren el millor, es a dir, “ la llei de la selva” o el salvi’s qui pugui, però sobretot qui tingui diners i poder.
A no ser que els ho impedim a través de la resistència popular organitzada. I en això estem “En Comú Podem” i tants d’altres. Molts hem entès que s’ha de treballar des de la base, des dels pobles i els ajuntaments, però també als carrers i a les empreses i moviments de resistència obrera en aquelles empreses que volen tancar sense motius  de pèrdues econòmiques que ho justifiquin. O a través d’ impedir desnonaments o retallades dels serveis públics. Però també a través de governs autonòmics o nacionals i les seves aliances per imposar a la UE una altra manera de desenvolupar l’economia per salvar les persones i no pas ni els bancs ni les grans corporacions. I també a través d’iniciatives d ‘economia alternativa, solidària,  social, cooperativa, ecològica, d’ajuda a la gent; de la banca ètica i  societats energètiques cooperatives sense ànims de lucre, ONGs, fundacions socials, etc.
En fi, jo mateix i “Comú de Tàrrega” ens sentim molt orgullosos de formar part d’aquest col·lectiu de resistència popular, i ens sentim solidaris amb tothom  qui lluita pel benestar, la llibertat i la justícia social i copartícips de les seves accions.
Joan Fornsubirà



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada