dimecres, 29 de març del 2017

EL CATALÀ, UN OASI SENSE AIGUA, NI ARBRES , NI OMBRA

La condemna d’Artur Mas
Acaba d’arribar la condemna d’inhabilitació d’Artur Mas i les conselleres Rigau i Ortega. No puc fer altra cosa que condemnar-les en ser la pretesa falta tot un acte ben democràtic que hom hauria de respectar i fins i tot promocionar. Consultar el poble sobre el que sigui mai pot ser un delicte. A Suïssa, fins  tot es va consultar si volien abaixar els impostos i la gent va contestar que no. Recoi...
Dit l’anterior, em dic a mi mateix que aquesta sentència tan injusta promulgada per un sistema judicial sota sospita d’un estat postfranquista, no ens pot desviar del que per a mi és el moll de l’os de l’actualitat catalana, que no és altra cosa que els judicis del Palau de la Música i la responsabilitat de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i del propi Artur Mas que sembla desprendre’s de tot plegat. Una cosa no ha d’amagar l’altra.
La corrupció a Catalunya
I això em porta a reflexionar sobre el nostre país, la nostra gent, els nostres dirigents durant tantes dècades i sobre com aquest antic oasi català , tan aplaudit en un cert moment per tothom i a tot arreu, s’ha anat convertint en una zona seca, desertitzada , sense aigua , ni arbres , ni ombres.
Repassava avui alguns documents i em trobo amb un mapa de la corrupció d’Espanya on hi consta que a Catalunya ( 313) tenim el rècord  d’ encausats per judicis de corrupció de totes les comunitats autònomes espanyoles ( font, diari digital Vozpopuli), més que no pas València (51), Madrid (145), Balears (70) o Andalusia (153), posem per cas. I veig com l’antic fiscal anticorrució Jiménez Villarejo enumera fil per randa, amb número d’expedient judicial inclòs, no gens menys que 25 causes obertes a Catalunya des del 2009 fins al 2015, algunes encara pendents de vista oral, altres ja resoltes contra els encausats i altres arxivades  ( algunes pel famós jutge Pascual Estivill, que fou també condemnat per corrupció més tard).
I es dóna la casualitat que la major part de causes s’han obert contra components de CDC , i en menor nombre , contra Unió Democràtica de Catalunya (UDC) i contra el Partit dels Socialistes de Catalunya ( PSC). Se’m dirà que no totes tenen la mateixa importància i caldrà convenir que és cert. No obstant, les dues més greus , crec jo , la de la família Pujol i la del Palau, giren les dues a l’entorn de CDC i els seus dirigents o càrrecs del partit.
L’entramat d’interessos espanyols i catalans
Ja fa anys que les tapes de les clavegueres s’han anat destapant gràcies a jutges i fiscals valents, a les denúncies d’alguna premsa independent  i a la pressió popular a partir del 15M , sobretot. I és aquí on es pot veure el que s’anomena la casta, la trama o el  règim de la transició. És a dir, aquell entramat d’interessos, a tota Espanya i també a Catalunya, dels poders econòmics i principals partits polítics que han fet i desfet a plaer, alguns posant-se diners a la butxaca, altres cobrant comissions per finançar els seus partits de forma il·legal i fent trampes electorals, i altres , a la fi, fent la vista grossa i mirant cap a un altre costat. I tots ells tapant-se les vergonyes els uns als altres i donant-se suport,si calia. Sí, senyors , era quan el senyor Pujol era nomenat espanyol de l’any pel govern espanyol. A partir un pinyó, vaja...
L’estelada com a protecció
Que en els poderosos no hi ha hagut , ni adés , ni ara, ni un pam de net , és cosa sabuda. Que no tothom ha seguit les mateixes pràctiques delinqüents , també. Que alguns hem estat i estem denunciant, dia sí i dia també , els corruptes , només cal veure la trajectòria de cadascú. A la fi, potser se’n sortiran perquè podem més del que ens pensem, però crec que la lliçó haurà estat definitiva, o almenys , això espero.
I per acabar, vull expressar el meu disgust sempre que els acusats de qualsevol cas de corrupció s’envolten amb l’ estelada i recorren al litigi entre Catalunya i  Espanya per tractar d’amagar les seves vergonyes. Trobo bastant trist voler trair l’esperança de tot un poble per salvar  al partit ,  als subordinats o a un mateix.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada