dimecres, 29 de març del 2017

EN RECORD DE MOSSÈN RAMON DE VERDÚ, CAPELLÀ DIALOGANT I HOME HONEST


Sóc d’una època en què l’esperit del Concili Vaticà II estava en plena expansió. Encara que em va agafar massa jove per viure’l en directe, sí que en vaig viure les conseqüències d’una manera directa i indirecta.
De manera directa quan en plena adolescència mossèn Joan de Guissona ens deia en plena confessió que els “ pecats “ normals dels joves reprimits en ple franquisme no eren en realitat pecats, sinó coses normals de l’edat i que no hi havíem de donar cap importància. O quan en uns exercicis espirituals a Montserrat, el monjo encarregat dels alumnes e l’ Institut d’ Igualada , on estudiava en aquella època, ens explicava que Crist no era cap senyor amb barba blanca suspès al firmament, sinó que no era res més que un sentiment i una actitud davant la vida, el sentiment i l’actitud d’estimar sempre i a tota hora. I que això era el cristianisme. I afegia que la frase que ens havia d’acompanyar tota la vida és la següent : “Crist és amor”. Punt i final.  I que la resta no tenia cap importància.
De manera més indirecta, vaig   seguir contactant amb l’esperit del Concili Vaticà II ja a la universitat en assabentar-me que existia un corrent d’ideologia d’esquerres anomenat “Cristians pel Socialisme”, que unia els cristianisme i el marxisme, i que estava integrat dins del PSUC com a corrent. Alguns dels seus membres encara avui dia estan donant conferències i en actiu, i he tingut el plaer de conèixer-los, com són els casos de l’ Arcadi Oliveres o el Jaume Botey, o la germana Teresa Forcades, als quals admiro profundament per la seva honestedat i valor. Altres no els he pogut conèixer perquè van morir molt joves, com el cas d’Alfons Carles Comin, pare de l’actual conseller de Sanitat, el qual s’ha incorporat a l’àmbit de la dreta independentista.
Durant molt temps he seguit amb interès i admiració la tasca dels cristians de “la teoria de l’alliberament” que bàsicament a Amèrica Llatina han lluitat pel benestar dels pobres en les terres més injustes del planeta. Recordo el bisbe assassinat de El Salvador, Oscar Romero o Ignacio Ellacuria i els jesuïtes també assassinat en aquest mateix país, o el bisbe català Casaldàliga, entre altres.
Admiro també la tasca de l’actual papa Francesc que està donant un nou aire a l’església, similar al del Vaticà II , encara que no sé jo si tindrà resultats gaire duradors o serà solament una anècdota, a la vista que tot el que està succeint al món va  en direcció contrària de tot allò  que predica aquest papa tan atípic.
Ve a tomb tot l’anterior en rememorar la figura de mossèn Ramon de Verdú que ens ha deixat recentment. Quan vaig arribar a viure en aquest poble,  fa uns disset anys, vaig notar de seguida que mossèn Ramon era una peça clau del poble, i que el seu esperit era ben obert i receptiu a tot aquell qui arribava, fos practicant o no en fos dels rituals que ell oficiava com a rector de la comunitat de Verdú.
Sempre ens vam saludar i ens vam caure bé, encara que mai vam arribar a parlar ni de les seves creences ni de les meves que no tenien res a veure en l’aspecte religiós, encara que estic segur que ens haguéssim entès pel que fa a allò que podríem anomenar  filosofia de vida, és a dir, en respectar i apreciar les característiques de l’altre sempre que aquestes fossin autèntiques i dirigides al bé comú.
Sovint, entre amics, parlàvem d’ ell com un home honest, lliurat a la seva tasca amb entusiasme, que estimava el seu ramat, i prototip del que podríem anomenar “ esperit del Vaticà II”, és a dir, religiosos progressistes, tolerants, respectuosos, oberts a la resta de creences i acollidors amb els discrepants. Tot allò que no són ni han estat molts catòlics, capellans i fins i tot bisbes de les nostres contrades de les darreres dècades i encara en actiu ara mateix , malgrat els nous aires que ens arriben del Vaticà.

Vagi aquest escrit en sentit homenatge a mossèn Ramon de Verdú i, amb ell , a tota una generació de cristians, la majoria ja molt grans, que van saber i continuen sabent interpretar el missatge de Crist de l’única manera que a mi em sembla  possible, la dels pobres.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada