dimecres, 29 de març del 2017

L’AJUNTAMENT I LA POBRESA ENERGÈTICA A TÀRREGA


Coincidències

En l’últim ple del mes de gener, vam aprovar una colla de mesures pal·liatives per lluitar contra els efectes de la pobresa energètica a la ciutat. Tots els grups hi vam estar d’acord, així com tots els grups del Parlament, els quals van aprovar una llei que establia aquestes mesures que ara hem implementat aquí.

Discrepàncies

Però les coincidències arriben justament fins a aquí, en el sentit que no tots els grups de l’ajuntament pensem el mateix sobre el model energètic imperant a Catalunya i a tot l’estat, o , com a mínim, no ho mostrem de la mateixa manera.

Efectivament, en la moció que es va aprovar, no es feia  cap menció a almenys dues realitats que des del nostre punt de vista, haurien d’haver constat en el redactat i que, per tant, la feien molt pobra i parcial.

Mencions absents

No es feia cap menció a les causes dels preus abusius de la llum i del gas, a causa sobretot, del domini del mercat energètic de l’oligopoli que formen tres grans empreses (ENDESA. IBERDROLA i GAS NATURAL), que no competeixen entre elles , sinó que pacten els imports de les factures a favor de les seves butxaques i en detriment de les dels ciutadans. I tot això propiciat pels polítics que a la fi dels seus mandats entren en els seus Consells d’ Administració com a consellers cobrant una pasterada a canvi de res. Són les anomenades “ portes giratòries”, els polítics de les quals pertanyen en la seva gran majoria al PP i al PSOE/PSC amb alguns membres de CIU i PNV.

No es feia cap menció tampoc a la possibilitat certa que l’ajuntament pogués fer alguna cosa més que “instar a la Generalitat”, i passar a l’acció contra aquestes companyies abusives que són a la nostra ciutat o comarca, i que oprimeixen amb les seves urpes els consumidors sense impediments ni retrets. Mesures que podrien anar des de la denúncia pública per part de l’ajuntament dels abusos, fins a fer campanyes entre la ciutadania en favor d’altres companyies petites menys nocives, passant per clausurar els contractes propis de l’ajuntament amb ENDESA per males pràctiques contraries al bé comú i contractar-ne alguna de les que hem mencionat ( per exemple Som Energia).

Model energètic

En general, tots els grups polítics ens omplim la boca dient que volem una ciutat “ al servei del ciutadà”, però en realitat no tots ho entenem de la mateixa manera. Quan no es diu res del que està passant i de com està organitzada de malament la societat, es dóna per bona aquesta organització. Qui no denuncia, atorga; qui no parla , concedeix. La junta de govern i en especial la senyora alcaldessa va perdre una bona oportunitat de posicionar- se en favor de la majoria, però l’única cosa que va dir va ser que l ‘energia d’ ENDESA que consumim a Tàrrega és tota d‘origen verd o renovable, però oblida o potser no sap que ENDESA és la companyia de totes les que hi ha que més CO2 emet a l’atmosfera de tota Espanya, concretament un 10% del total.
Una posició molt més digna va ser la de la regidora Noèlia Soto del PSC que va estar d’acord amb els meus arguments, que he explicat mes amunt, encara que imagino que ho va dir amb la boca petita per allò que molts dels polítics de les portes giratòries són del seu propi partit.
La gestió d’un ajuntament

En fi, que la gestió d’un ajuntament és molt més que repartir els diners entre les associacions i fer obres i plantar arbres i netejar carrers. Cal una model molt més participatiu, laic, social, de gestió estratègica pública i , com veiem en aquest article, lliure d’empreses energètiques indesitjables que no tenen per què fer-se grasses a costa nostra. Però , clar, tindrà a veure amb alguns silencis i atorgaments el fet que Caixabank sigui el soci accionista majoritari de Gas Natural?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada